Moe, moe, moeder

“Dag m’n beste moeder!”. Met deze zin werd ik vanochtend vrolijk begroet.

Nu was het vannacht laat geworden, dus was ik nog best moe, vandaar dat ik aan deze titel moest denken. Iemand zei namelijk eens een keer tegen me, dat moeder, de overtreffende trap van moe is. Nu heb ik inmiddels van mezelf een behoorlijke dosis energie, maar zeker in de periode toen onze meiden kleiner waren, begreep ik die uitdrukking wel. Maar als je dan zo enthousiast en positief wordt begroet, zoals ik vandaag, dan voelt het toch allemaal even wat lichter en luchtiger.

Om me heen hoor ik vaak de constatering: “Ik ben toch zo moe”. En die zin eindigt dan zowel met een uitroepteken als met een vraagteken. Want men kan het wel uitschreeuwen van vermoeidheid, maar heeft er eigenlijk de kracht niet voor en tegelijk is het een vraag, want men hoopt dat ik ze vanuit mijn praktijk van de vermoeidheid af kan helpen.

Maar vermoeidheid is een bijzonder fenomeen. Er is een soort moeheid die ontstaat na een flinke inspanning. Ontspanning of rust zorgt er snel voor dat je je weer fit voelt. Maar er is ook een moeheid die meer sluimerend ontstaat. En dan is de oorzaak minder makkelijk te achterhalen. In sommige gevallen helemaal niet meer.

Feit is dat alle moeheid een oorzaak heeft. Er ligt iets aan ten grondslag. Geen enkel lichaam is gemaakt om steeds zo moe te zijn.

Welke signalen kan jij uit jouw vermoeidheid halen en met welke kleine stap kan jij het vandaag al iets lichter maken voor jezelf?

Goedemorgen m’n beste lezer! En of je nu een beetje moe, meer moe of moeder bent, je verdient een leven met meer energie! Ik ken die sluimerende moeheid ook, al van voor ik moeder was trouwens;-) . Ik weet hoe depressief makend het kan voelen! Wanneer je ’s ochtends wakker wordt en voelt, ‘Dit wordt ‘m niet vandaag!’. Gelukkig heb ik daar nu geen last meer van. Dat gun ik jou ook. Maar welk middel je ook inzet, het gaat vaak maar met kleine stapjes vooruit, tot je op een dag, vele dagen na de eerste stap op een dag tegen jezelf zegt: “Nou moe, ik zie je toch minder lang of minder vaak!”. Dat gun ik je van harte!

 

Reageer op dit bericht